Akono AB önskar en god brandsäker jul

Nu är det jul. Massor att äta, sällskap och tända ljus. Men med ljusen och all matlagning ökar också risken för brand. Enligt Brandskyddsföreningen är just levande ljus och spisolyckor de vanligaste orsakerna till brand. Att veta hur dessa bränder kan förebyggas är extra viktigt under julen.

Akono AB tipsar om levande ljus

Det finns mycket du kan göra själv för att förhindra att levande ljus förvandlas till en hel eld. Brandskyddsföreningens tips är bland annat att inte placera ljus ovanpå en tv eller nära gardinerna. När det gäller adventsljusstaken är det en fördel att lägga sand, sten eller glas i botten istället för mossa eller bomull och att kontrollera att ljusen inte välter. Det viktigaste är att alltid hålla koll på dem. Släck dem om du lämnar rummet!

Julens matlagning är en brandfara

Under julen när mycket mat lagas samtidigt är det lätt att tappa fokus. Att någon pratar med en kan ta bort uppmärksamheten tillräckligt länge för att något ska ta eld. Spisens imkanal, röret ovanför köksfläkten, leder ut os och rök. Tillsammans med röken följer också fett och partiklar som fastnar i imkanalen. Fett är extremt lättantändligt. Om något brinner på spisen och ventilationen är smutsig är risken betydligt större att även den börjar brinna och orsakar en eldsvåda. Akono AB hjälper dig att minimera faran.

Att regelbudet rengöra imkanalen minskar avsevärt risken för stor brand i köket. Många glömmer bort att ta hand om sin imkanal. Vi vet det och finns för att göra det åt dig. Rekommendationen är att kontrollera och rengöra ventilationen vartannat till var tredje år. Våra tekniker ser till att imkanalen rengörs grundligt och byts ut vid behov. Framtidens jular och nyårsaftnar blir på så sätt en mer avkopplande tid. Glöm dock inte att du är ansvarig. Stäng av spisen när du lämnar den. Håll koll på stekpannorna och kastrullerna i jul och försök att släcka med ett lock om något brinner. Går det inte – ring 112.

Vill du ha hjälp av oss på oss inför kommande högtider? Kontakta oss här. Samtidigt vill vi gärna rekommendera den trevliga jul-inspirerade artikeln med Akono AB i Norrköpings Tidning som handlar om hur det kan se ut i hemmet om man inte rengjort på länge.

God jul och gott nytt år!

You may also like...