Akono AB berättar om vinterservice av värmepump

Vi lever i ett kallt land och använder mycket energi åt att värma upp våra hus under vintern. De flesta använder el-element som den enda eller den primära värmekällan, men det är vanligt med en luftvärmepump som komplement. Under vinterhalvåret utsätts värmepumpen för högre belastning än under resten av året.

Luftvärmepumpen under vintern

En luftvärmepump kan inte själv klara uppvärmningen av ett helt hus när det är som kallast, åtminstone inte utan att slitas ut mycket snabbt. Om du inte tycker att den ger önskad temperatur kan du öka pumpens fläkthastighet. Det drar mindre energi att sätta fart på fläktarna och låta dem sprida värmen än att öka temperaturen i pumpen eller elementen. Det sliter dessutom mindre på själva pumpen.

Andra sätt att minimera utslitning av värmepumpen när det är kallt är att prova sig fram med flödesriktningen. Det kan variera vilken flödesriktning som värmer upp bäst eftersom alla bostäder ser olika ut. Ett annat sätt är att inte ha på autoläget eftersom det kan gå över till luftkonditionering och istället kyla ned bostaden om den upplever att det är för varmt. Då används energi till nedkylning när det som i själva verket behövs är jämnare uppvärmning.

Det bästa sättet att hjälpa din luftvärmepump är att beställa service åt den. Vi vill se till att den har de allra bästa förutsättningarna att ge dig både varm och ren luft, något som också sparar dig massor av pengar i längden. Vill ni komma i kontakt med oss på Akono AB  görs de enkelt på Eniro där telefonnummer och adress finns.

Akono AB servar din luftvärmepump

Att låta din luftvärmepump få service och rengöring ungefär en gång om året gör att du sparar på dess resurser och kan ha kvar den längre. En luftvärmepump är som en bil som behöver olja och ett laddat batteri. Pumpen behöver inte olja eller uppladdning, men för att inte överarbeta sig och kanske gå sönder behöver den regelbunden service.

Akono utför rengöring av både inne- och utedelen. Luftvärmepumpens filter samlar upp mycket och behöver rengöras då och då med till exempel en dammsugare. Filtret tar dock inte upp allt. Om luftvärmepumpen står för länge utan rengöring samlas smuts, damm och skräp innanför filtret, inuti pumpens kondensor och fläkt. Skräpet täpper till och gör luftvärmepumpen till en plats som inte bara sprider förorenad luft – den blir också en perfekt tillväxtplats för mögel och bakterier. Hemmet kan alltså bli en farlig plats, inte minst på vintern när vi tillbringar så mycket tid inomhus.

You may also like...