Takvård och Taktvätt med Akono

Det är inte bara våra bostäders insida vi behöver ta hand om. Bostadens utsida, framför allt taket, skyddar oss från rådande väderlek, otrivsamma temperaturer och ovälkomna gäster. Det är viktigt att uppmärksamma och rädda sitt yttertak från angrepp som kan ge kostsamma konsekvenser.

Varför är det viktigt med taktvätt och vård av taket?

Takpannor blir lätt angripna av mossa, lav och även alger, något som kanske låter harmlöst men som absolut inte är det i längden. Mossan och laven är växter vilket betyder att de har rötter. När de har vuxit till sig kan rötterna börja leta sig in i takpannorna. På vintern kan rötterna göra att frostspänning uppstår. Det får i sin tur takpannorna att spricka.

Om pannorna spricker försvinner en stor del av deras skydd. Bara några sprickor kan vara förrädiska eftersom vatten tillåts att rinna igenom istället för att kana ned på marken. Om skadorna blir riktigt stora kan innertaket fuktskadas så mycket att hela taket behöver bytas. Vattnet kan få fri väg ned till takpappen och på så sätt skada både läkt och takstolar. Det blir en både obehaglig och kostsam process – som kan undvikas.

Akono Tak & Ventilation förhindrar skador på ditt tak

Vi på Akono Takvård utför en grundlig taktvätt med en roterande högtryckstvätt som är anpassad för att ta bort växtligheten på ett sätt som är skonsamt mot takpannorna. Svårare att få bort är sporerna som växterna lämnar efter sig. De gör att mossan, laven och algerna gärna kommer tillbaka inom en snar framtid. Akono lägger därför på ett miljövänligt kem för att få bort de rötter som sitter i taket. Det går att läsa mer om Akono på allabolag.se i samband med bokning för att se att vi är ett företag att lita på.

För oss är arbetet inte slut bara för att taket är färdigtvättat- och behandlat. När våra takvårdare är färdiga sopar de upp avfallet som ramlat från taket och tvättar vid behov ren fasaden från smuts. Om vi upptäcker trasiga takpannor byter vi ut dem utan att du som kund betalar något extra.

Regelbunden takvård minskar risken för skador och onödiga kostnader som hade kunnat undvikas. Det är i längden billigare för plånboken och bättre för bostadens och de boendes hälsa om taket rengörs när tecken på växtlighet gör sig synliga. Med andra ord: vänd blicken uppåt, för att se hur ditt tak mår. Förhoppningsvis får du också lite vårsol i ansiktet.